Karavan ve Tekne için Pis Su Sistemi ve Tuvalet Seçimi

24-05-2020 21:46
Karavan ve Tekne için Pis Su Sistemi ve Tuvalet Seçimi

Karavan Pis Su Sistemi

Günümüzde artık karavancılık ve karavan sektörü bir hayli gelişmeye başladı, kullanıcılar bilinçlendi hatta bir çok kişi artık kendi karavanını yapar oldu. Bu böyle olunca karavan malzemeleri arayışı ve uygun karavan malzemelerinin tedariğide yaygınlaştı.

Karavan ve tekneler için pis su sistemi ve tuvalet konusunda bilgi vereceğimiz bu blog yazımızda, konu hakkında en çok sorulan sorulara da cevap vermeye çalışacağız.

Öncelikle tuvaletlerin çeşitlerinden başlamak gerekirse; Tuvalet çeşitleri portatif, kasetli tuvalet, manuel pompalı veya elektrikli tuvalet olarak kategorilere ayrılıyor. Portatif  ve kasetli tuvaletler yüksek maliyetli yada detaylı bir tesisata ihtiyaç duymazlar fakat elektrikli tuvaletlere göre temizlik konforları daha zorlu olabilmektedir. Kasetli tuvaletler ilk etapta maliyetli gözükmeselerde kullanım sırasında kullanılması gereken tuvalet kimyasalları zamanla size maliyet olarak geri dönecektir. Kasetli portatif tuvalet karavan ve kamp alanlarında çok tercih edilmektedir fakat kullanımları konusunda ki konforu artırmak için mutlaka tuvalet kimyasalları kullanılmalıdır. Bunlar hem koku giderici hemde katı atıkları sıvıya dönüştüren bir çeşit biyolojik filtre görevide görür.  Elektrikli ve manuel pompalı sistemler detaylı bir yapıya sahiptir. Sistemin kurulması ve kullanılacak malzemelerin seçimi uzman kişiler tarafından yapılması gerekebilir.  Bu yapının kurulmasında en çok dikkat edilmesi gereken hususlardan biri satın alacağınız ürünlerin tamir kiti, garantisi ve yedek parçasının bulunabilirliğidir.

Piyasada birçok farklı marka ve model sistemler mevcuttur. Sektörde ise uluslar arası alanda kendini kanıtlamış birkaç marka mevcuttur. Bunlar Lalizas, Osculati, Jabsco, TMC v.b markalardan oluşmaktadır. Sistemler fiyat performans olarak değerlendirilebilir. 

Atık su sisteminde kullanılan malzemeler


Pis su tankı
Maceratör pompa
Pis su boruları
Küresel vanalar
Pis su şamandırası
Atık su göstergesi
Pis su çıkış ağzı
Hortumlar
Kelepçeler
Tuvalet

Şeklinde asgari bir sıralama yapılabilir. Sistem kurulumu ilk etapta maliyetli olsada kaliteli ürünlerden kurulan bir sistem uzun yıllar büyük bir konfor sağlayacaktır.
 

Pis Su Tankı yada Atık Su Tankı


Genel olarak polietilen malzemelerden imal edilmektedir. Atık su tanklarının üzerlerinde yada kapaklarında tesisatın bağlantı ekipmanları mevcuttur. Dik yada yatay olarak çeşitleri vardır. 

Maceratör Pompa


Maceratör pompalar karavan pis su yada atık tanklarını, teknelerde livarları boşaltmak için tasarlanmış güçlü elektrik motorlarla donatılmış, su kaçaklarına karşı izoleli dayanıklı ve güçlü tahliye pompalarıdır. Giriş ve çıkış çapları uygulamanın yapılacağı sisteme göre farklılık gösterir. Yine uygulamaların farklılıkları göz önüne alınarak dakikada basacağı su olarak değerlendirilirler.  Örnek olarak; X Marka 50 Lt. Dak. kapasiteli Ø 40mm giriş - Ø 30 mm çıkış.


Pis Su Boruları


Genellikle kauçuk, pvc gibi plastik malzemelerden üretilmektedirler. Çelik spiral takviyeli hortumlar tercih sebeplerindendir. Bazı özel markalar tarafından üretilen özel koku geçirmeyen ürün çeşitleride mevcuttur.  Kıvrılma radyusu, dış ve iç çapı kullanım alanına göre değişkenlik göstermektedir. 


Küresel Vanalar


Paslanmaz çelik, plastik, dönüş yönü ayarlanabilen ve hatta uzaktan kumanda ile kontrol edilebilen çeşitleri vardır. Vana seçimi sistemin özellikleri, vananın konumu, kurulacağı alan ve ortama göre seçilmelidir. 


Pis Su şamandırası


Pis su deponuzdaki doluluk oranını ölçmeye yarayan aygıttır. Elektronik, paslanmaz çelik, ultrasonic gibi farklı seçenekleri mevcuttur. Şamandıralar tankınızın ebatlarına orantılı alınması gerekir. Kullanılacak tank yada depoya göre farklı boylarda şamandıralar mevcuttur. Kullanacağınız şamandıra ve gösterge birbiri ile uyumlu ürünler olmasına dikkat ediniz.

Atık Su Göstergesi


Analog, digital, ultrasonic ve farklı teknolojik sistemlerde göstergeler mevcuttur. En çok kullanılan sistem analog atık su göstergeleridir.  Göstergelerin genel çalışma prensibi;  şamandıranın tankın doluluk oranını tespit ettikten sonra göstergeye iletmesidir. 

Atık Su Çıkış Ağzı


Piyasada çok farklı marka ve modeller mevcuttur. Paslanmaz çelik olanlar teknelerde plastik olan çıkış ağızlarıda genellikle karavanlarda kullanılmaktadır.

Kelepçeler


Kullanılan hortum çapına oranla paslanmaz çelik kelepçeler tercih edilmelidir.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.